5 harhaluuloa lumenpudotuksesta

Lumenpudotukseen liittyy uskomuksia, joiden varaan ei välttämättä kannata laskea. Blogissamme käymme läpi ja kumoamme viisi yleistä harhaluuloa!

Keski-Suomen Kiinteistöpalvelu tekee lumenpudotuksia Jyväskylässä ja lähiseudulla.

1.    Lumi tulee alas itsestäänkin

Siltä osin tämä väite on totta, että lumi kyllä jossain vaiheessa poistuu katolta joko putoamalla tai viimeistään sulamalla. Hallitsemattomasti katolta putoava lumi on kuitenkin selkeä vaaratekijä alla liikkuville ihmisille ja talon viereen parkkeeratuille autoille. Kannattaa myös muistaa, että kiinteistönomistaja on vastuussa katolta putoavan lumen aiheuttamista vahingoista.

Katolle asennettavilla lumiesteillä lumikuorman hallitsematonta putoamista voidaan estää, mutta runsaslumisina talvina lumenpudotus on yleensä silti hyvä tehdä vähintään kerran talvessa.

Lue lisää siitä, mikä on taloyhtiön vastuu katon kunnossapidosta.

2.    Lumi ei vahingoita katon pintaa

Lumi itsessään tekee harvoin vaurioita katemateriaaliin, mutta yhdessä plussalta miinukselle vaihtelevien lämpötilojen tai katon lämpövuodon kanssa se voi aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Katon lämpövuototapauksessa tilanne etenee näin: Katon läpi pääsevä lämpö sulattaa katolla olevaa lunta, joka valuu räystäälle päin jäätyen sinne ja muodostaen räystäälle jääpadon. Sulamisvesi alkaa kertyä jääpadon taakse ja vedenpaine jään alla voi muodostua niin suureksi, että vesi hakeutuu läpi katteessa olevista raoista ja rei’istä – tai jopa täysin ehjästä katosta. Pahimmillaan seurauksena on kosteusvaurio rakennuksen ullakolla, yläpohjassa tai seinän välissä.

3.    Voin pudottaa lumet itse

Lumenpudotushommiin ei koskaan pidä mennä ilman asianmukaisia turvavarusteita, sillä jäinen katto on erittäin liukas. Onneaan ei kannata lähteä kokeilemaan uhkarohkeasti, sillä kokemattoman lumenpudottajan loukkaantuminen on vielä todennäköisempää kuin katon romahtaminen lumen takia. Mitä korkeammasta rakennuksesta on kyse, sitä tärkeämpää on lumenpudotusten tekijän ammattitaito ja kokemus.

Jotta lumenpudotus onnistuu turvallisesti, kattoturvatuotteiden on ehdottomasti oltava kunnossa. Katolta tulee löytyä liikkumiseen tarvittavat kattosilta sekä kattoportaat, ja lisäksi talotikkaat katolle kiipeämistä varten.

Teemme lumenpudotuksia taloyhtiöille ja omakotitaloille. Tutustu lumenpudotuspalveluihimme.

4.    Rakenteet kestävät kyllä

Suomalaiset rakennukset pyritään toki suunnittelemaan niin, että niiden katot kestävät lumen painon. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä pidempi jänneväli katon rakenteissa on, sitä riskialttiimpia ne ovat lumikuorman alla vaurioitumiselle. Esimerkiksi hallien, suurten liikekiinteistöjen tai tuotantorakennusten kattoja on syytä pitää silmällä talven aikana ja huolehtia lumenpudotuksista ajallaan.

Joskus lumikuorma voi jakautua epätasaisesti pienempienkin kattojen päällä, jolloin rasitus kohdistuu suurempana tietylle alueelle. Kattoikkunat, katokset ja muut kevyemmät katon rakenteet voivat myös vaurioitua helposti painavan lumimäärän alla.

5.    Lumi on kevyttä

Vasta satanut lumi on kevyttä, mutta talvikuukausien aikana katolle pakkautunut lumi puolestaan ei.

Lumen paino riippuu lumikerroksen syvyydestä, mutta myös sen tiheydestä. Kevättä kohti mentäessä katon lumikuorma muuttuu yhä painavammaksi, kun suojasää lisää lumen tiheyttä. Lumi voi sitoa itseensä huiman määrän sulamisvettä, jolloin lumen paino kuutiometriä kohden saattaa nousta jopa yli 300 kg:aan.

Hoidamme lumenpudotukset Jyväskylässä

Pudotamme lumet kiinteistöjen katoilta ammattimaisen turvallisesti ja kattoa vahingoittamatta. Sovittaessa kuljetamme samalla lumet pois pihapiiristä. Pyydä tarjous lumenpudotuksen hinnasta!

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai ota yhteyttä nettisivuillamme yhteydenottolomakkeen kautta ».

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö