Piipunpellitys ja piipunhattu – suojaa piippu sekä hormi kosteudelta ja rapautumiselta

Savupiipun ja sen läpivientikohdan suojaaminen piipunpellityksellä ja piipunhatulla ovat pieniä investointeja, joka säästävät suurilta vahingoilta.

Mihin piipunhattua tarvitaan?

Piipunhattu on savupiipun peltinen sadesuoja, joka estää lumen ja veden pääsyn sisään hormiin. Piipunhattuja on saatavilla valmiina, mutta niitä valmistetaan myös peltisepän mittatilaustyönä.

Siitä, että piipunhattu suojaa hormia kosteudelta, seuraa monta tärkeää hyötyä.

  1. Piipunhattu estää vesivahinkojen syntymisen piipun ja hormin kautta. Ilman piipunhattua sade- tai sulamisvesi voi päästä tulisijan kautta huonetilaan saakka.
  2. Piipunhattu suojaa piippua sekä hormia rapautumiselta, vähentää niiden kulumista ja pidentää savupiipun käyttöikää.
  3. Piipunhattu parantaa hormin vetoa. Märkä piippu toimii huonosti, ja pahimmillaan pitkään käyttämättä olleessa märässä piipussa voi syntyä ilmalukko. Siinä piipun kuivumisesta aiheutuva vesihöyry estää kevyemmän savukaasun nousemisen ylöspäin, jolloin savu purkautuu sisälle ja aiheuttaa koko rakennukseen savuvahingon.
  4. Myös painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuutta piipunhattu voi parantaa. Veto syntyy parhaiten, kun hormin pinta on sileä, rapautumaton ja kuiva.

Miten sitten ennen on selvitty ilman piipunhattuja?

Syy löytyy siitä, että tulisijoja lämmitetään nykyään harvemmin. Jatkuvassa käytössä piippu pääsee kuivumaan lämmityksen ansiosta, mutta useimmissa taloissa tulisijan lämmittäminen ei ole säännöllistä varsinkaan kesällä. Mitä harvemmin tulisijaa käytetään, sitä suurempi on rapautumisen ja kosteusongelmien riski sekä piipunhatun tarve.

Mikä on piipunpellityksen tehtävä?

Kuten piipunhattukin, piipunpellitys suojaa hormia kosteudelta ja sään rasituksilta. Piipunhattu estää veden pääsyn sisään hormiin, kun taas piipunpellitys suojaa läpivientikohtaa piipun ulkopuolelta.

Piipulle voidaan tehdä joko juuripellitys tai pystypellitys. Molemmat pellitystavat muodostavat tiiviin liitoksen vesikatteen ja savupiipun yhtymäkohtaan, jotta sade- ja sulamisvedet eivät pääse savupiipun läpivientikohdasta katon rakenteisiin.

Liitoskohdat ovat tyypillisimpiä katon vuotokohtia, joten piipun pellitysten kunto on hyvä tarkastaa jokaisen puolivuosittaisen huollon yhteydessä. Lue lisää blogistamme Katon läpivientejä kannattaa pitää silmällä.

Piipunpellitys on järkevää tehdä kattoremontin yhteydessä, mutta se onnistuu hyvin myös erillisenä työnä. Jos hormi on jo ehtinyt rapautua, kannattaa se kuitenkin aina korjauttaa kuntoon ennen pellityksen asentamista.

Tilaa meiltä piipunpellitystyöt ja piipunhatun asennus

Teemme ammattitaidolla kaikenlaiset kattotyöt. Asennamme piipunhatut ja -pellitykset tai tiivistämme vanhojen pellitysten saumat kuntoon.

Soita meille numeroon 050 919 5071 tai pyydä tarjous sivuiltamme.

 

Helpotusta isännöintitoimiston arkeen

Milloin olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiönne katon kunnon? Jätä se tästedes meidän työksemme, ja keskity itse olennaiseen!

Jätä yhteydenottopyyntö