Näillä ohjeilla pidät tiilikattosi kunnossa ja varmistat, että katto kestää toimivana ja siistinä niin kauan kuin sen on tarkoitettukin kestävän.
Tiilikaton puhtaanapito on kaiken huollon perusta
Tiili on kattomateriaalina tyylikäs ja pitkäikäinen, mutta vain siinä tapauksessa, että tiilikattoa huolletaan säännöllisesti sen vaatimalla tavalla. Hyvin hoidettu tiilikatto kestää käytössä jopa 70 vuotta, mutta ilman huoltoa, puhdistusta ja tarvittavia toimenpiteitä tiilikaton elinkaari voi jäädä puolet lyhyemmäksi.
Ehdottomasti tärkeintä tiilikaton huollossa on säännöllisyys. Katolla kannattaa käydä kahdesti vuodessa, tekemässä silmämääräinen tarkastus ja puhdistamassa sekä korjaamassa tarvittavat kohdat.
Sammal, jäkälä ja muut kasvustot ovat tiilikaton tavallisimmat viholliset, joita vastaan taistelu on aloitettava pitämällä katto puhtaana roskista. Jos puiden lehdet, neulaset ja muut irtoroskat lojuvat liian kauan tiilikatolla, ne sitovat kosteutta itseensä ja pitävät myös kattotiilet jatkuvasti märkinä. Se taas vauhdittaa kasvustojen syntymistä katolle.
Toisaalta märät tiilet ovat riski säiden vaihdellessa. Kun tiileen imeytynyt vesi jäätyy, tiili alkaa rapautua. Tästä syntyy ikävä kierre: rapautunut tiili on entistä alttiimpi kasvustoille, ja kasvuston myötä kosteutta sitoutuu tiileen taas entistä helpommin. Tilanteen edetessä tarpeeksi pitkälle tiili päästää lopulta kosteuden läpi, jolloin vaarassa ovat jo alemmatkin rakenteet.
Siksi tiilikatosta on viisasta pitää hyvää huolta jo ennakoivasti ennen kuin ollaan isomman remontin tarpeen äärellä.
Tiilikatolle säännöllisesti tehtävät toimenpiteet
Tiilikaton kunto on syytä käydä silmämääräisesti läpi kahdesti vuodessa, keväällä lumien sulettua ja uudestaan syksyllä ennen lumen tuloa. Samassa yhteydessä kannattaa tehdä seuraavat toimenpiteet:
- Irtoroskien poistaminen harjaamalla. Mitä vähemmän katolla on roskaa, sitä paremmassa kunnossa kattotiilet pysyvät.
- Rikkinäisten tiilien vaihtaminen uusiin. Halkeilleet tiilet päästävät veden suoraan läpi eivätkä enää aja asiaansa.
- Läpivientien ja pellitysten tarkastus. Läpiviennit ja pellitysten saumat ovat tyypillisiä vuotokohtia, joten ne on hyvä tarkastaa säännöllisesti ja tiivistää tarvittaessa.
- Kattoturvatuotteiden kunnon tarkastus ja päivittäminen. Jotta katolla päästään käymään turvallisesti, kattoturvatuotteiden on oltava ajan tasalla, kunnossa ja hyvin kiinnitettynä.
- Räystäskourujen puhdistus ja sadevesijärjestelmän toimivuuden tarkastus. Räystäskouruissa lojuvat roskat estävät sadevesijärjestelmän normaalin toiminnan, jolloin vesi pääsee kastelemaan talon rakenteita.
- Talvella lumenpudotus. Suurien lumimäärien pudottaminen katolta säästää talon rakenteita ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia.
Ajoittain tiilikatolle tarvitaan järeämpiäkin konsteja
Kun näyttää siltä, että äsken mainitut toimenpiteet eivät enää riitä, on aika pohtia pesun ja pinnoituksen tai jopa kattoremontin tarpeellisuutta.
Jos tiilikaton pinta on likainen ja sammaloitunut, pesu ja pinnoitus ovat järkevä vaihtoehto. Yleensä pinnoitus on tiilikatolle ajankohtainen 15–30 vuoden välein. Pinnoituksen tarpeen huomaa myös tiilikaton värin haalistumisesta ja siitä, että katto kerää entistä helpommin roskaa pintaansa. Pelkkää pesua painepesurilla tiilikatolle ei suositella, sillä muuten tiilien pinta jää alttiiksi vaurioitumiselle. Pesun jälkeinen pinnoitus muodostaa tiilikatolle kestävän suojan, joka palauttaa sekä tiilikaton alkuperäisen toimivuuden että kohentaa ulkonäön uudenveroiseksi.
Kattoremontin aika on silloin, kun tiilet ovat liian huonokuntoisia pinnoitettaviksi tai kosteus on jo päässyt vesikatteesta läpi katon alempiin rakenteisiin. Parhaiten tarvittavista toimenpiteistä päästään selvyyteen pyytämällä kattoalan ammattilainen paikalle tekemään katon kuntokartoituksen.
Teemme ammattitaidolla tiilikattojen huollot
Tilaa meidät tekemään katollesi syys- ja keväthuollot, niin kattosi pysyy varmuudella kunnossa ja sinun ei tarvitse lähteä kiipeilemään katolle. Meille se on tuttua hommaa ja varusteetkin ovat sen mukaiset.